Tandartspraktijk De Hoektand

Wij bieden eersteklas zorg met persoonlijke aandacht.

Behandelingen

Voor welke behandelingen kunt u bij Tandartspraktijk De Hoektand terecht.

Controle

Wij zien u graag regelmatig voor de controle van u gebit. Bij voorkeur 2x per jaar, om u zo goed mogelijk te kunnen begeleiden om uw mond gezond te houden. Wij adviseren om kinderen vanaf 2 jaar mee te nemen naar de praktijk voor een halfjaarlijkse controle.

Tandsteen verwijderen

Als tandplak langere tijd aanwezig blijft op het tandoppervlak kan het verkalken en hard worden. Dit wordt tandsteen genoemd. Tandsteen ontstaat vooral vlak onder het tandvlees en achter en tussen uw tanden. Dit zijn namelijk de plekken die vaak worden vergeten tijdens het tandenpoetsen. Tandsteen kan niet meer verwijderd worden door goed te poetsen en dient professioneel te worden weggehaald. Dit kan uitgevoerd worden door de tandarts of preventie-assistente.

Facing

Een facing is een schildje van porselein of composiet dat op de tand wordt gemaakt. Zo wordt de vorm of kleur van een tand mooier.

Kroon

Als een tand of kies vaak gevuld is of als er na het afbreken van een kies te weinig houvast is om deze opnieuw te vullen, dan kan er een kroon gemaakt worden. Een kroon zorgt er dan voor dat je tand of kies behouden blijft. Je kan ook een kroon laten maken als je je gebit er mooier uit wil laten zien als je je bijvoorbeeld stoort aan verkleuring of misvorming van een tand.

Brug

Met een brug kan je een ontbrekende tand of kies vervangen. De brug ‘overbrugt’ dus de lege ruimte waar de tand of kies ontbreekt.

Implantaat

Een implantaat is een kunstwortel, die in de kaak wordt geplaatst. De meeste implantaten zien er uit als een soort schroef en zijn gemaakt van titanium. Het implantaat is een sterke basis voor een kroon, brug, of kunstgebit. Voor het plaatsen van het implantaat zullen wij u verwijzen naar de kaakchirurg of een implantoloog. De kroon, brug of het kunstgebit welke op het implantaat bevestigd kan worden zullen wij voor u maken.

Frame/prothese

Een uitneembare prothese (kunstgebit) is één van de meest gebruikte oplossingen voor het vervangen van ontbrekende tanden. Prothesen kunnen worden toegepast bij het ontbreken van een aantal tanden of kiezen; een partiële prothese (frame of plaatprothese), of bij het ontbreken van alle tanden en kiezen; een volledige prothese (kunstgebit).

Tanden bleken

De meest gebruikte manier om uw tanden te bleken is met behulp van een bleeklepel en bleekgel. In eerste instantie zullen wij uw mond onderzoeken om te beoordelen of uw mond en tandvlees gezond zijn. Daarna zal er een afdruk van uw gebit gemaakt worden met behulp van een bitje en een pasta die hard wordt. Vanuit de afdruk worden bleeklepels gemaakt die precies om uw tanden passen.

Daarna zult u een uitleg krijgen over hoe u de bleekgel in de lepels aan moet brengen en kunt u de behandeling thuis voortzetten. In overleg met de mondzorgverlener wordt bepaald hoe lang en hoe vaak u de bleeklepels draagt. Gedurende 24 uur na iedere behandeling zullen uw tanden zachter aanvoelen. Dit is tijdelijk.

Trekken tand of kies

Als een tand of kies ernstig aangetast of beschadigd is, kan het trekken van deze tand of kies het enige redmiddel zijn. Het trekken van een tand of kies wordt ook wel extraheren of een extractie genoemd. De tandarts kan de behandeling zelf uitvoeren of als het nodig is je verwijzen naar een kaakchirurg.

Vullingen

Als er tandbederf in een tand of kies zit of als je kies afbreekt, dan kan je tandarts dit restaureren met een vulling.

Wortelkanaalbehandeling

Je tand of kies kan ontstoken raken door tandbederf, een lekkende vulling of door bijvoorbeeld een val. De tandarts boort de kies op het kauwvlak open en haalt met vijltjes het ontstoken weefsel en de zenuw uit het kanaal. Met desinfecterend middel wordt de kies gespoeld. De schoongemaakte kanalen vult de tandarts op met rubberen stiftjes en hij sluit de kies weer af met een vulling. Vaak wordt de behandeling in 2 afspraken gepland. Het opvullen van de kanalen en het vullen van de kies gebeurd dan op de tweede afspraak. De kies krijgt dan na de eerste behandeling een tijdelijke vulling.

Opbeetplaat (splint)

Een opbeetplaat wordt vooral gebruikt bij de behandeling van sommige kaakklachten en wanneer er sprake is van tandenknarsen. Bij kaakklachten helpt de opbeetplaat u om verkeerde mondgewoonten (bijvoorbeeld kaakklemmen, nagelbijten, wang- of lipbijten) te vermijden, waardoor pijnklachten van de kauwspieren en kaakgewrichten kunnen verminderen. Bij tandenknarsen beschermt de opbeetplaat uw gebit, zodat het voortgaande gebitsslijtage voorkomt.

Gebitsbeschermers

Bij sporten als hockey of rugby loop je veel risico op schade aan je gebit. Als je tijdens het sporten een gebitsbeschermer of mondbeschermer draagt is de kans op gebitsletsel kleiner. Wij maken gebitsbeschermers op maat, zowel voor volwassenen en kinderen.

Angst

Voor sommige mensen is een bezoek aan de tandarts niet prettig omdat zij bang zijn voor de tandarts. Heeft u dat ook, dan is het goed om te weten dat u niet de enige bent. Laat dit u er niet van weerhouden om toch te komen. Stel een tandartsbezoek niet uit. Wij vinden het belangrijk om u op uw gemak te stellen. U doet er goed aan met ons over uw angst te praten. We nemen ruim de tijd voor u en bespreken eerst wat er eventueel nodig is. We zorgen ervoor dat een behandeling zo prettig mogelijk verloopt.

Kindertandheelkunde

Wij adviseren om uw kinderen al vroeg mee te nemen naar onze praktijk, zelfs al voordat ze een behandeling nodig hebben. Zo kunnen ze wennen aan de tandartsomgeving en maken ze op een speelse wijze kennis met de beweegbare stoel, de instrumenten en de medewerkers. Neem daarom uw kind vanaf 2 jaar mee op controle.

Sealen

Blijvende kiezen hebben soms diepe groeven en putjes in de kauwvlakken die moeilijk met een tandenborstel zijn schoon te houden. Om gaatjes te voorkomen kunnen de groefjes en putjes opgevuld worden met een fissuurlak. Dit noem je sealen. Deze behandeling wordt uitgevoerd door de preventie-assistente.

Indien u een behandeling nodig heeft welke wij niet zelf uit kunnen voeren dan werken wij hiervoor samen met ervaren specialisten waarnaar wij u kunnen verwijzen.

Openingstijden

maandag
dinsdag 
woensdag 
donderdag 
vrijdag 
zaterdag
zondag

08:00 – 17:00
08:00 – 17:00
08:00 – 17:00
08:00 – 17:00
08:00 – 12:00
Gesloten
Gesloten

Maandag tot donderdag van 08:00 – 17:00 geopend
Vrijdag van 08:00 – 12:00 geopend

Zaterdag en zondag gesloten.

Tussen 12:00 en 13:00 telefonisch niet bereikbaar i.v.m. lunchpauze.

Contact

Tandartspraktijk De Hoektand
Van der Clusenstraat 8
5553 EL Valkenswaard

Telefoon: 040 – 201 13 40
Email: info@dehoektand.nl 

Gratis parkeren voor de deur!